Aртек данас слави 92. рођендан!

http://www.dev.tssil.com/update/92.html КРИМ, АРТЕК – Данас најпознатији дечији пионирски камп Артек слави 92. рођендан. Тренутно је познат под именом Међународни дечији центар на Криму. Налази се на јужној обали Крима, у сеоцету Гурзуф. За време комунизма у СССР ово место је била визит карта пионирских организација у земљи.

Камп-одмаралиште Артек основано је 1925. године. Прва смена ступила је у одмаралиште баш на данашњи дан, 16. јуна. Намењен је за лечење и опоравак деце која болују од плућних и срчаних болести. Први директор одмаралишта био је Фјодор Фјодорович Шишмарев.

Полако, из године у годину, Артек је од малог локалног кампа прерастао у један од највећих одмаралиштва за децу у свету.
Током последњих година Артек није никога занимао. Међутим, сада је почела активна обнова Крима. И наравно, једно од првих места које ће се обновити је Артек.
Артек је дечији празник, прелепо место за одмор деце где се стичу пријатељи за цео живот и ужива се у природи невероватне лепоте.
Драги наши читаоци, ако је неко од вас био у Артеку у смени од средине августа до средине септембра 1972. у Прибрежном у дружини Лазурној или у смени од средине маја до средине јуна 1977. године у Горном, дружини Хрустањној велики, велики поздрав!

Срећан рођендан Артек!