Данас је Велика Госпоина

Фреска из манастира Жича (Wikipedia/PublicDomain)

ПРАВОСЛАВНИ СВЕТ – Православна црква и њени верници данас обележавају један од највећих празника – Успење Пресвете Богородице или Велика Госпоина. Овај празник представља успомену на смрт Богородице и, како је записано у Јеванђељу, то је дан када се Богородица вазнела на небо. Постоје предања кажу да је Богородица живела 60 година, али постоји и она предања према којима је живела 72 године. Било како било, сва предања се слажу у једном, а то је да је надживела свога сина и да је, као сведок многих догађаја, наставила његову мисију.

Када је у питању фреско-сликарство, Успење Богородице се слика на западним зидовима православних манастира. Претпоставља се да је Успење најлепше представљено на фресци у манастиру Жича. На овој фресци је насликан Христ који у наручју држи новорођену душу Богородице, загледан у њено тело на одру.

Успење Пресвете Богородице је празник који се празнује од IV века, али у склопу празника Сабора Пресвете Богородице. Током VI века је у Јерусалиму почео да се прославља као самостални празник.