Други светски рат и модерна историја

Други светски рат на подручју Југославије формално је почео нападом немачких и италијанских снага 6.4.1941. године. Након кратког Априлског рата Југославија је поражена и подељена између Немачке, Италије, Мађарске, Бугарске и клијентских режима. Рат је највећим делом био герилски, а водили су га припадници ЈВуО (југословенска војска у отаџбини)  И пратризани, предвођени комунистима против окупаторских снага као што су Независна Држава Хрватска И Влада народног спаса. У исто време рат је био и револуција и грађански рат између партизана и четничког покрета. Након дуге борбе, фашистичке снаге су побеђене,  а Југославија ослобођена 1945. године, уз велику помоћ Црвене армије и западних савезника. Личност из историје Југославије која је обележила овај период је Јосип Броз Тито. Био је лидер комунистичке партије Југославије од 1937. до 1980. године, вођа народноослободилачке борбе од 1941. до 1945. године, а потом доживотни председник Социјалистичке федеративне републике Југославије од 1953. до 1980. године.

AvnojfНа Другом заседању АВНОЈ-а, 29. новембра 1943. године Краљевина Југославија је проглашена за републику под називом Демократска Федеративна Југославија, а династији Карађорђевић је забрањен повратак у земљу. Овај назив је убрзо (1946) промењен у Федеративна Народна Република Југославија, а Србија постаје једна од шест федералних република. Уставном из 1963. године држава мења назив у Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Југославија је била велика сила у то време. Јосип Броз Тито је био светски признат државник кога су редовно консултовали челници највећих сила тог времена. Енглеска краљица Елизабета II је после сусрета са њим изјавила: „Ако је он машин-бравар, ја онда нисам краљица“. Југославија је била четврта војна сила на свету (одмах после Русије, САД-а и Немачке). После Другог светског рата наступила је индустријализација. Примат је био развој средстава за производњу, енергетике и машинске индустрије. Грађене су пруге, путеви и фабрике. Комплетна здравствена заштита била је бесплатна као и школовање. Југословенски кадрови сматрани су за водеће стручњаке у свету. Југославија је била земља на високом гласу.

После распада СФРЈ у крвавим ратовима, Србија остаје у федерацији са Црном Гором и заједно проглашавају Савезну Републику Југославију (1992). Постојала је до 2003. године сада су чланице донеле одлуку о промени односа и прогласиле државну заједницу под називом Србија и Црна Гора. Ова заједница се показала нефунционалном и престала је да постоји 2006. године. Тиме је Репубилка Србија постала независна држава.