Лукашенко слави 63. рођендан

kremlin.ru

БЕЛОРУСИЈА – Земља са изузетно раскошним парковима, вртовима, сјајним пејзажима – Белорусија већ више од двадесет година не мења свог лидера, вођу, свог председника. Александар Лукашенко, рекоредер међу лидерима европских земаља, на председничку фотељу сео је 10. јула 1994. године. Како се често знало наводити, пре председничких избора у Белорусији, нико од председничких кандидата овог човека није схватао као озбиљну конкуренцију. Сигурно се сада питате шта је утицало на то да те године многи грађани Белорусије гласају баш за Лукашенка. Одговор само можемо да наслутимо. Наиме, када је у Минску у парламенту ратификован документ којим се и службено заборавља СССР, Александар Лукашенко је једини одступио казавши да је распад СССР-а једна од највећих геополитичких катастрофа 20. века. И још нешто, Александар Лукашенко је 1993. године изабран за председника Комисије за борбу против корупције Врховног совјета Белорусије. Сложићемо се да су грађани Белорусије у њему видели борца против неправде и корупције. Питате се ко је заправо човек ког воли читава нација? Када је рођен, шта воли и да ли узвраћа љубав Србији? Ово је прича о њему.

Александар Лукашенко је рођен 31. августа 1954. године у Копису, малом месту, варошици, у североисточном делу Републике Белорусије. Раставши без оца, Лукашенко је у вема раном детињству осетио тај недостатак. Његов први посао био је на обради земље у задружном пољопривредном газдинству – колхозу. Међутим, његове амбиције су доживеле експанзију, те му то није било довољно. Након основнe и средњe школe, завршио је и два факултета: факултет историје Могиљовског педакошког института 1975. године као професор историје и друштва и економски факултет Белоруске пољопривредне академије као економсита-организатор производње у пољопривреди 1985. године. Након што је дипломирао на факултету историјеМогиљовског педагошког института, упутио се на одслужење војног рока. Војску је служио при пограничној војсци КГБ СССР. Када је, са око 23 године испунио своју грађанску дужност, годину дана је радио у градској управи града Могиљова. У наредним годинама Лукашенко је радио на значајнијим положајевима: секретар, заменик председника Шкловског рејона, директор комибината у овом рејону и тако даље. Треба нагласити да је 1988. године Лукашенко први увео уговоре о закупу унутар државног пољопривредног добра у СССР-у – совхоза.

Године 1990. Александар Лукашенко први пут бива изабран за посланика Врховног Савета Белорусије. Тада је био председник комисије за истраживање комерцијалних структура које функционишу при републичким и месним органима власти и управе. У већини бивших собјетских република настојало се да се Руси или протерају или асимилују, што није случај са Белорусијом. Лукашенко је још 1995. године, наравно уз помоћ референдума, руском језику дао статус службеног, уз белоруски, чиме је одао велико поштовање овом народу. Његова председничка каријера је почела зближавањем са Русијом. У првим месецима 1995. године Лукашенко је са Јељцином, тадашњим председником Русије, потписао договоре о пријатељству и добросуседским односима, царинској сарадњи и договор о истим правима грађана Русије и Белорусије. У то време, Лукашенко је потписао и договор о зближавању са Казахстаном. Потписана сарадња са ове две земље, мудрошћу председника белорусоије, крунисана је Договором о царинској унији Белорусије, Русије и Казахстана.

Неретко се говорио о томе када је вишегодишњи белоруски председник постао познат. Међутим, то што је он омиљен у народу објашњава се његовим трудом и квалитетним радом на обнови урушене белоруске пост-совјетске економије. Успешност овог његовог труда дало се видети 2005. године, када је Светска банка објавила да Белорусија има рапидни економски раст, те и да је корист широко расподељена међу становништвом. Ево и како. Како говоре званични подаци, од тренутка када је Лукашенко ступио на власт ове источноевропске државе, у Белорусији је смањена незапосленсто, а данас износи мање од два процената. Самим тим, сиромаштво и даље има тенденцију опадања. Александар Лукашенко у свом политичком раду када је упитању унутрашња политика сматра да је најсрећније решење очување совјетских економских институција и политике. Када погледамо спољну политику коју он води, често уме да буде критичар америчке и западне политике.

Како западна поимања демократије кажу, Лукашенко се ту не уклапа и чини се да је он тога свестан. Али, све док га његов народ бира за председника, све док га зову „батка“, што на српском значи „тата“, Лукашенко не мари за формулу ток политичког система који помиње Запад. Свој политички слоган „Ни с лева, ни с десна, већ са народом“, који датира још из прве изборне кампање, поштује и данас.

Овај отмени човек оштрог погледа заљубљеник је у хокеј и скијање. Често говори о томе да осећа право задовољство када је на леду. Обишао је много познатих скијалишта, али лепо је навести и да је тим поводом био и у Србији.

У Лукашенковом погледу и ставу уочава се велика смиреност. Овај, слободно можемо казати, велики човек нас Србе назива својом браћом и више пута је истицао да је спреман да помогне Србији у сваком смислу. Ми смо сигурни да је својим говором при посети нашег главног града Србији улио морал и подстакао је да постане јача.