Најпознатија српкиња преминула

Wikipedia/PublicDomain

http://www.banhang.nongnghiep24h.com/shell/kuqahaz.html россыпь в Онеге СРБИЈА, СВЕТ – На данашњи дан, 4. августа 1948. године преминула је једнa од најпознатијих српкиња у свету – Милева Марић Анштајн, математичарка, прва супруга Алберта Ајнштајна.

see url

Благовещенск купить иней Милева је највећа српска научница 20. века и прва супруга једног од најблиставијих научних умова свих времена – Алберта Ајнштајна. Рођена је у имућној породици у Тителу у Војводини, месту које је у то време припадало Аустроугарској. Милева се издвајала даром за метаматику и физику. Школовала се у неколико градова: Риму, Новом Саду, Митровици, Шапцу и Загребу. Као пета жена је била примљена на Државну политехничку школу у Цириху, где је од јесени 1896. године похађала студије са Албертом Ајнштајном, са којим почиње занимљиву преписку. Један број писама је објављен 1987. године. Та писма откривају да су Милева и Алберт сарађивали на научним истраживањима, укључујући и теорију релативитета. Алберт и Милева су се венчали 1903. године и имали су два сина – Ханс Алберт и Едуард. Милева се неисцрпна давала науци. Када би успавала децу, писала је прорачуне, размишљала је и добијала нове идеје. Брак ова два светска ума је изгледао складно, нарочито узимајући у обзир да је Милева на питање зашто се за један патент уз име њеног супруга не налази и њено име, одговорила: „Ми смо Ајнштајн – једна стена“. Међутим, од 1914. године Милева и Алберт више нису живели заједно, а званично су се развели 14. фебруара 1919. године. Од тада је Милева престала да се бави физиком, а новац је зарађивала тако што је давала часове из математике, али и тако што је рентирала станове, те тако издржавала децу. Међутим, нешто касније је пронађено око 800 писама која датирају из периода након развода. То су махом Албертова писма која је Милева сачувала. Међутим, већину Милевиних писама Алберт није сачвао, али се из свих његових одговора види да је Милеви био много привржен. Последња писма су разменили у марту 1948. године, односно неколико месеци пре него што је Милева преминула. Тачније, Милева Марић Анштајн се, од последица можданог удара, упокојила 4. августа 1948. године у Цириху.
Данас у Риму постоји кућа у којој је породица Милеве Марић живела од 1877. до 1892. године. Породична кућа Милевине породице постоји у Новом Саду и под заштитом је државе.

Скорость в Азове