Орден Светог кнеза Лазара

Wikipedia/Public Domain

http://www.greenflag.net/wax/kupit-zakladki-rossip-v-harovske.html Кашин купить Пыль СРБИЈА – Орден Светог кнеза Лазара основан је 1889. године одлуком Народне скупштине у знак сећања на петстоту годишњицу битке на Косову.

http://www.affordableseos.com/wheat/banketniy-zal-regah.html Кнез Лазар Хребељановић предводио је српску војску коју је поразила  многобројнија турска војска. Турског султана Мурата убио је српски витез Милош Обилић. Култ Светог кнеза Лазара био је беома јак, а сам догађај сматра се најзначајнијим у целокупној српској историји.

Нацрт ордена израдио је Михаило Валторовић, орден је направљен у радионици Николауса и Дункера у Немачком граду Ханау.  Инсигније су израђене од злата, емајла, украшене рубинима, сафирима, смарагдима, брилијантима и бисерима. Овај орден је био направљен у три примерка, међутим не зна се да ли су сачувани.

Орден је могао носити само краљ и његов пунолетни наследника. Ореден су носили: краљ Александар Обреновић, краљ Петар I, принц Ђорђе, краљ Петар II, принц престолонаследник Александар II Карађорђевић, принц Петар Крађорђевић.