Посвећено Великој Британији. В. И. Лењин ”О слогану Сједињене Европске Државе”, из августа 1915. године. Шта се променило?

ЕВРОПА – Сједињене Европске Државе, коме то још није пало на памет? Ујединити Европу свим замисливим и незамисливим средствима, пре свега војним, била је жеља многих, многих владара.
Када су војна средства постала прескупа, а колонизација заморна, као наследница тога родила се идеја ”филозофске мисли просвећене Европе”.
Ко је први изговорио тај слоган? Ми не можемо дати одговор на то питање. Међутим, можемо рећи да је филозофска мисао о савезу слободних, равноправних и мирољубивих република имала увек само конкретне економске задатке.
Добро, оставићемо англо-франко-италијанску филозофску мисао на миру.
Сетимо се само Имануела Канта. Он је представио јавности овај термин, доказујући неопходност стварања савеза република слободних држава.
Немачка се сећа тога. Када се тачно то догодило? Када је Немачка почела да увиђа неопходност да се развије у моћну индустријску државу, били су јој потребни нови извори природних ресурса, као и нова тржишта. А погодна околност је била та што Европа није била спремна за тако огроман и разарајући рат. Још увек се опорављала од Наполеонових разарања, да не причамо даље. И Немачка одлучује на крају да примени миран начин (филозофски).Тај миран начин су одлучили да прихвате и остали. И тако је слоган ”Сједињене Европске Државе” и добио револуционарни карактер. В. И. Лењин је написао рад на ту тему под називом ”О слогану Сједињене Европске Државе” у августу 1915. године. Управо у овом делу, он је у свом стилу, просто и једноставно објаснио: ”Наравно, могући су привремени споразуми између капиталиста и држава. У том смислу могућ је и савез Сједињених Европских Држава, као савез капиталиста. Само зашто? Само да би угушили социјализам у Европи. Неједнакост економског и политичког развоја је основни закон капитализма…” Овај рад је анализа револуционарне ситуације у Европи и свету у том моменту. Рад је био написан у време када је буктао Први светски рат и када су револуционарне ситуације биле реална перспектива у целој Европи.
Међутим, економска позадина целе ове приче актуелна је и данас. Завршићемо са закључним делом поменутог рада:
”Зато је као резултат многих дискусија на конференцијама страних представништaва Руске социо-демократске радничке странке и после конференција, редакција ЦО дошла до закључка да је употреба слогана Сједињене Европске Државе неправилна.”
Европа је исувише разнолика. Да би се ујединила, потребна јој је, њој још увек непозната снага и сасвим другачије околности. Да ли се нешто променило од 1915. године? На то питање ће нам, пре свих, одговорити Велика Британија, а можда и Грчка, Италија или Шпанија? Није искључено чак и Португал…

Аутор: Мартинова Марина