Први светски рат

Србија је настојала да се ослободи економске зависности од Аустрије, јер је сва трговина ишла преко ње. Аустрија је на то реаговала завођењем економске блокаде под називом “царински рат” (1906-1911).

Аустрија је на Берлинском конгресу добила покраине Босне и Херцеговине на управу, а 1908. их је припојила својој територији. Тај акт изазвао је оштро противљење Србије. Народ се узнемирио и створена је ратна психоза. Такође је важно имати у виду да Србија у овом периоду није била слободна од Турске власти.  Под њеном влашћу били су Санџак, Косово и Македонија. Србија, Црна Гора, Бугарска и Грчка склапају савез против Турака (1912) и крећу у ослободилачку борбу. Турци су поражени и територије ослобођене.

Vojska_Ada_Ciganlija

Први светски рат је настао као израз противуречности између великих сила, груписаних у два савеза под називом Антанте и савез Централних сила. На несрећу, рат је прво избио код нас, па је прве његове страхоте искусио наш народ. Повод је био сарајевски атентат у којем су припрадници Младе Босне убили аустријског престолонаследника Франца Фердинанда. Аустрија је оптужила Србију и упутила јој ултиматум који је довео у питање српски суверенитет. Србија је била принуђена да одбије иако је знала да је то почетак рата. У рат је одмах ушла и Црна Гора, а убрзо је рат добио и светске размере.

Први светски рат је трајао од 1914. до 1918. године. Прва година рата за Србију је била врло успешна. Успела је да потуче Аустријску војску. Следеће године долазе нове Аустријске јединице ојачане Бугарском војском. Не желећи да се преда, српска војска се повлачи преко Албаније и евакуисана је на Крф где се одморила, наоружала и реорганизовала. Одатле српска војска прелази на Солунски фронт (1916) где је забележила успехе. 1918. фронт је пробијен и Бугарска је била принуђена на предају. Српска војска је успешно и даље напредовала.  1. новембра 1918. ослобођен је Београд.

Serbian_retreat_WWI

Као резултат Првог светског рата, 1918. године створена је Краљевина Срба Хрвата и Словенаца, која је 1929. године добила назив Југославија.