Основна информација о Русији

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Добро дошли у Русију!

Разумом је нећете схватити

 Општим мерилима је не можете измерити

 Њена посебност се огледа у томе

 Што у Русију можемо само да верујемо.

                                               Фјодор Тјутчев

 Упознајмо Русију!

Руска Федерација је држава која се налази у источној Европи и северној Азији. Према попису из 2014. године, у Русији живи 146 100 000 становника.

Главни град Руске Федерације је Москва, а званични језик је руски језик.

Држава заузима територију од 17 125 187 квадратних километара.

На копну се граничи са Белорусијом, Украјином, Абхазијом, Грузијом, Јужном Осетијом, Азербаџаном, Казахстаном, Кином, Монголијом, Северном Корејом, Норвешком, Финском, Естонијом, Летонијом, Литванијом и Пољском. Морску границу има са Турском, Јапаном и Сједињеним Америчким Државама.

Према величини територије, Русија је највећа земља на свету, а према броју становника, она заузима девето место.

Русија је демократска федеративна република са полупредседничким системом власти.

На челу држава је председник Руске Федерације, који је према уставу РФ истовремено и главнокомдујући оружаним силама.

Законодавну власт има Федерална скупштина (Парламент), која се састоји из горњег дома (Савет Федерације) и доњег дома (Државна Дума). Чланови Државне Думе бирају се на изборима.

Извршну власт има Влада Руске Федерације. Председника Владе и министре одређује председник, али уз сагласност Државне Думе.

Председник Руске Федерације је Владимир Владимирович Путин. Председник Владе је Дмитри Анатољевич Медведев.

Русија обухвата 85 федералних субјеката. Прецизније: 46 области, 22 републике, 9 крајева и 3 града федералног значаја (Москва, Санкт Петербург и Севастопољ), 4 аутономна округа и једну аутономну област.

Већи градови су Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Хабаровск, Новоросијск, Краснојарск, Владивосток, Казањ, Волгоград и други.

У највећем делу Русије преовладава умереноконтинентална клима.

Острва Северног Леденог океана и северне континенталне области се налазе на арктичком и субарктичком климатском појасу, а у јужним крајевима (Црноморска обала Кавказа и јужна обала Крима) преовлађује субтропска клима.

Територија Русије се по дужини простире на 171° 22` или приближно 11,4х. Русија је подељена на 11 временских зона.

Становништво Русије, гледано према верској припадности, врло је разнолико. Законски се као радиционалне религије признају: православље, ислам, будизам и јуадизам. Око 75% становништва Русије се изјашњава као православни хришћани. Велики број становника чине и муслимани и јевреји. Мали проценат становништва су будисти.

Званична валута у Русији је рубља. Русија припада такозваним земљама у развоју.

Стални је члан Савета безбедности и Организације уједињених нација. Русија је једна од водећих земаља у области истраживања свемира и поседовању нуклеарног оружја, као и  начина његове „испоруке“.

Русија је прва држава која је у орбиту лансирала сателит, прва која је послала човека у свемир – Јурија Гагарина. Прва жена космонаут је рускиња Валентина Терешкова. Прва свемирска станица “Мир” је, такође, руска.