Шта да се ради? – питање које је и даље отворено, а пре више од век и по га је формулисао генијални аутор Николај Чернишевски

Wikipedia/PublicDomain

watch Спайс россыпь в Армянскоспаривается РУСИЈА, СВЕТ – Николај Чернишевски је био руски писац, публициста, филозоф-утописта, демократа, револуционер и књижевни критичар. Родио се 24. јула 1828. године. Аутор је једног од најпознатијих руских и светских романа – ”Шта да се ради?”. Ово дело је писано у периоду од 1862. до 1863. године, када је Чернишевски служио казну у затвору у Петро-Павловској тврђави.

watch Роман се у његовим деловима, по главама, давао комисији, која га је цензурисала. Како комисија у овом делу није препознала друге мотиве осим мотива: љубав, дозволила је штампање овог романа. Међутим, у њему су симболично биле изражене нове економске, филозофске и социјалне идеје за то време. Кроз роман је проткана идеја о долазећој револуцији.

Прошло је више од 150 година од када је овај роман публикован, а једно од главних питања руског човека ”Шта да се ради?” и даље је актуелно.