Свети Антоније Печерски

Wikipedia/PublicDomain

follow url http://www.cidg.pnp.gov.ph/terror/cuxifafy.html ПРАВОСЛАВНИ СВЕТ – Православна црква и њени верници данас молитвено славе Светог Антонија Печерског, православног руског светитеља, који се у Руској православној цркви сматра оснивачем и оцем монаштва у Русији. Антоније Печерски је рођен 983. године у малом месту Љубеч, недалеко од Чернигова. Световно име било му је Антипа. Како каже предање, рано је напустио Русију, отишао у Свету гору, где се замонашио и подвизавао у манастиру Есфигмену, тачније речено, у испосници, која је изнад манастира. У Русију се вратио 1028. године. Живео је као пустињак у пећини на планини Берестово. Овакав његов аскетски начин живота је привукао доста хришћана који су следели његов пут, те прихватили хришћанство и пустињаштво.

Брест купить Рафинад

go Антоније Печерски је у пећини где је боравио саградио манастир, а када је број монаха достигао 12 људи, ископана је дубља пећина, те у њој саграђена црква, трпезарија и одвојене монашке келије. Тако је створена чувена Кијевско-печерска лавра – један од најзначајнијих споменика православне вере зе Русе и Украјинце.

Закладки россыпь в Таганроге Касније се Антоније Печерски повукао из манастира, са намером да поново оде у шуму. Око њега су поново почели да се насељавају монаси, те је тако, уз његов благослов, на планини изграђен дрвени храм Успења Пресвете Богородице.

click Свети Антоније се упокојио 1073. године у деведесетој години живота.