Велики син Србије, велики син целог универзума – Никола Тесла

Wikipedia/PublicDomain

„Ја сам, као што видите и чујете остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету.” Никола Тесла

СРБИЈА, СВЕТ – Свака година има своје убилеје, али се једна велика година у историји Србије обележава сваке године разним активностима и културно-научним манифестацијама. То је свакако рођење великог сина Србије – Николе Тесле – најпознатијег српског и светског проналазача и научника. Заправо, Никола Тесла је рођен на данашњи дан, 10. јула 1856. године у Смиљану у Лици. Отац му је био православни свештеник, те је и Никола крштен у српској православној цркви. Никола је у детињству много читао, занимала су га нова знања, те је учио и стране језике. С обзиром на то да је Николина мајка било јако вредна, креативна и талентована жена која је својим изумима олакшавала живот на селу, верује се да је управо од ње Никола наследио ту заинтересованост за истраживачки рад.

Још је у време студија Николу заинтересовала могућност примене наизменичне струје. Још је од раних дана, како је и сам Никола то навео у својој аутобиографији, имао способност да у мислима, пре него што проналазак направи, створи његову прецизну слику, тако да сада можемо казати да се у раној младости у Николи пробудио научник. Никола Тесла је читао све што му падне под руку, а како је и сам записао, са 24 године је знао много књига напамет, међу којима је и Гетеов „Фауст“.

Оно што неизоставно сви о њему знамо јесте да је Никола најпознатији научник у области физике, електротехнике и радиотехнике. Његови најзначајнији проналасци су полифазни систем, обртно магнетно поље, асихрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Поносимо се Николом и тиме што је пронашао један од начина за генерисање високофреквентне струје. Наравно, треба нагласити и да је Никола својом генијалношћу дао допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, али је и кључна његова активност када је по среди област рендгенских зрака.

Поменули смо да га је јако заинтересовала наизменична струја, те се Никола њоме бавио готово целог живота. Његов систем наизменичних струја је омогућио изузетно лакши пренос електричне енергије на даљину. Мада, не заборавимо и то да јесрпски син Никола Тесла био кључни човек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Хјде да сумирамо: Никола Тесла је аутор чак више од 700 патената, који су регистровани у 25 земаља. Никола Тесла је једини Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља – тесла.