У спомен на великог песника, писца и политичара

Wikipedia/PublicDomain

СРБИЈА – На данашњи дан, 27. августа 1916. године упокојио се писац једне од најпознатијих српских сатира „Јазавац пред судом“ – Петар Кочић. Овај талентовани српски песник, писац и политичар рођен је 29. јуна 1877. године. После завршетка основне школе, уписао Гимназију у Сарајеву, где ју је учио наредне 2 године, када се преселио у Београд, где ју је и завршио. Студирао је филозофију у Бечу. Након завршених студија, дошао је у Србију и кратко време био наставник у Скопљу, да би се након две године преселио у Сарајево и тамо радио и писао. Кочић је био веома омиљен у народу, поготово међу омладином. Био је подстрекач српског народног поноса и залагао се за друштвену правду.

Петар Кочић је проповедник слободе и правде. Свој таленат и своју једноставност показао је великим делима која су ушла у антологију: „Мрачајски прото“, „Јазавац пред судом“, „Судија“ и друга.

У спомен овом великом националисти и писцу Република Србија је 1993. године штампала серију новчаница на којима је главни мотив лик Петра Кочића. Такође, лик Петра Кочића је главни мотив на лицу серије новчаница од 100 конвертибилних марака које су издате 1998. године. „Задужбина Петар Кочић, Бањалука – Београд“ додељује награде „Кочићево перо“ и „Кочићева књига“. И напослетку, у Републици Српској се сваке године у августу одржава културна манифестација Кочићев збор.