Учимо да читамо!

02004Посматрајући руску азбуку вероватно сте приметили да постоје три слова која личе на наше слово е (э, е,ё). Хајде да кажемо нешто више о томе.

Слово follow э читамо исто као наше слово е. Не морате мислити о правилима, просто га увек читајте као е.

 

На пример: э́хо, эпо́ха, эволю́ция, э́пос, , эта́ж,  эпопе́я, электри́чество, эколо́гия, эвакуа́ция, поэ́т, поэ́зия, поэ́ма, поэти́ческий,  дуэ́т, силуэ́т, рэ́кет.

Слово http://www.randygoldberg.net/revolt/obshie-svedeniya.html е у руском језику се чита као [је] на почетку речи и после самогласника, а после сугласника као [е] с тим да умекшава претходни сугласник. Не умекшавају се једино слова ш, ж и ц који су у руском језику увек тврди. Све ће Вам бити јасније када послушате примере:

iceеда́, едва́, е́здить, еди́нственный, Ева́нгелие,  Еле́на, Екатери́на, зае́зд, перее́хать, реше́ние, суета́,тре́бование, лень, день, лес, оле́нь, пре́лесть, треск

Слово Емва купить Белый ё је увек под акцентом и читамо га као [јо] на почетку речи и после самогласника.

У позицији после сугласника читао се о и умекшава сугласник који се налази испред њега.

http://stuffen.ru/bolohovo-kupit-iney.html Послушајтеактёр, ёж, берёза, всё, ёлка, лёгкий, лёд, орёл, осёл, пёс, полёт, приём, съёмка, телёнок, тёмный, шофёр, чёрточка.

Желели бисмо да напоменемо да се слово ё најчеше обележава само у уџбеницима за учење језика и да се често  пише само е, али и даље се чита према горе наведеним правилима. Иако Вам се то сада чини збуњујуће, нема разлога за бригу, врло брзо се развија осећај где се налази е, а где ё. У крајњем случају нема много речи у којима се налази слово ё и после одређеног времена сами ћете лако препознавати те речи. Ипак, ова правила би било пожељно савладити јер постоје примери где у зависности да ли читамо у речи е или ё мења значење читаве речи. Примера ради, ако кажемо Посмотри на небо значи погледај у небо, а ако кажемо Посмотри на нёбо значи погледај непце.

follow borsНа овом часу упознаћемо Вас са још једним словом које не постоји у српском језику. У питању је слово Купить Марка Сураж щ. Ово слово се чита као дуго меко ш.

Купить Номер 1 Югорск Послушајтевещь, щука, щи, клещ, роща, щит, борщ, ще́дрость, щёки, щель, щено́к.