Војвода Радомир Путник

Wikipedia/PublicDomain

Чувени  војвода Радомир Путник је током своје богате војничке каријере оставио огроман допринос српском народу. Два пута је био начелник Главног генералштаба, пет пута министар одбране и начелник Штаба Врховне команде војске Краљевине Срба у Балканским ратовима и Првом светском рату. Оставио је за собом велики број књига, одликовања и признања захвљујући бројним победама с почетка XX века у којима је одбранио част српске државе и српског краља. Колико је био познат у целом свету говори и чињеница да је чак једна планина у Канади добила име по њему.

Wikipedia/PublicDomain
Wikipedia/PublicDomain

Велики Радомир Путник родио се у Крагујевцу 1847. године. На Војној академији првобитно се школовао за артиљеријског официра, али је касније променио интересовање у правцу генералштабне службе.

Током живота храбро је бранио српске границе на неколико фронтова.

Прве битке у које је Радомир Путник предводио нису имале значајног успеха. Али после тога, у најтежим моментима, Радомир Путник показао је своју величину и мајсторство управљања војском. Управо због тога је већ у октобру 1876. унапређен у капетана прве класе, а само после пар месеци добио је чин мајора.

Током другог рата са Турском, Радомир Путник командовао је централном колоном Шумадијског корпуса која се борила код Пирота. Учествовао је и у ослобођењу Ниша и Врања, а 1878. нанео је тежак пораз турским снагама на Гочу и Девотину. Врло брзо ослобођа и Гниљане.

Радомир Путник увек је надограђивао своје знање и покушавао да буде још бољи, умешнији и савременији. Из тог разлога је и путовао у Русију као би се упознао са наоружањем које користи руска војска. Објавио је приручник ”Артиљерија у градској воини” у коме се може прочитати о свим облицима офанзивних акција артиљерије против тврђава, као и о обуци официрског и подофицирског кадра. Написао је и књигу ”Служба генералштаба” која ће наредних неколико деценија служити као основни уџбеник за усавршавање официра.

Поред рада у Генералштабу, наставо је да командује спрпском војском. Током српско-бугарског рата  предводио је војску у рејону реке Сливнице.

После битке код Куманова 1912. Радомир Путник је постао војовода. Одлучујући пораз нанео је турцима само пар дана касније, у Битољској битци, где је одличном тактиком изненадио и поразио турску војску.

Razglednica_iz_Balkanskih_Ratova

Радомир Путник је управо био тај који је саставио одбрамбени план Србије у случају напада пред Први светски рат. Стратегија је била следећа: најјаче јединице држе линију одбране које ће омогућити брз напад у смеру Ваљева и Дрине, одакле се очекивао напад аустроугарске армије. Путник је одлично проценио ситуацију и погодио је тачан правац кретања непријатељске војске. Управо ова његова процена довела је до првог пораза Централних сила у Првом светском рату у Церској битци.

Забележени су успеси српске армије и у битци на Дрини што је довело до повлачења Централних сила преко Дунава, Саве и Дрине.

Ове фантастичне тактике одлуке и војно мајсторство увели су име Радомира Путника у све ратне уџбенике.

У приватном животу војвода Путник био је миран и скроман човек. Никада није био хвалисав и избегавао је разметање одликовањима. ”Моје декорације су испод мундира”, изјавио је својевремено наш храбри војвода.

Међутим, крај 1915. године био је изузетно тежак за Србију. После тројне инвазије пред Србијом су биле две могућности: да прихвати срамну капитулацију или да крене у повлачење преко албанских планина, на албанско приморје. Војвода је без трунке сумље изабрао другу обцију како би сачувао част српске војске и српског народа. Већ тешко болестан, једва скупивши снагу, издао је своју последњу наредбу: ка Албанском приморју!

Године 1916. године послат је на лечење у Ницу из које се никада није жив вратио у своју Отаџбину.

Србија ће га увек памтити и заувек ће му бити захвална на великом доприносу који јој је оставио и за велике и славне победе које је омогућио.